executor - онтологија

егзекутор повеќе

мн. егзекутори
Вид збор: Именка, машки род
Извршител на судски и други службени одлуки.
Албански: ekzekutor
Употреба: Правда

извршител повеќе

мн. извршители
Вид збор: Именка, машки род
Лице што извршува одредена работа.
Албански: zbatues
Употреба: Административен термин

казнувач повеќе

мн. казнувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што казнува, што донесува одлука за казна, што ја извршува казната.

спроводник повеќе

мн. спроводници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што распространува нешто.
Албански: përçues
Употреба: Преносно значење

тестаментар повеќе

мн. тестаментари
Вид збор: Именка, машки род
извршител на тестамент
Употреба: Правда