exile - онтологија

егзил повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Присилно прогонство од родниот крај.
Албански: egzil
Место каде што се оди во прогонство.
Албански: egzil

изгнанство повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Казна со протерување од татковината или од местото на живеење.

иселеништво повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Состојба на оној што е иселеник.
Албански: mërgatë, ekzil

прогоненик повеќе

мн. прогоненици
Вид збор: Именка, машки род
Тој што се наоѓа во прогонство.
Употреба: Книжевен збор

прогонство повеќе

мн. прогонства
Вид збор: Именка, среден род
Состојба на тој што е истеран, избркан.