expand - онтологија

отиде повеќе

отидат
Вид збор: Глагол, свршен
се прошири
Албански: shkoj, zgjëroj, ekspandoj

подрашири повеќе

Види и: рашири (св.)
подрашират
Вид збор: Глагол, свршен
Рашири малку повеќе во просторот.
Албански: zgjat
Рашири по обем, прошири нешто (дејност, влијание), малку повеќе, во некоја мера.
Албански: zgjat

попрошири повеќе

Види и: прошири (св.)
попрошират
Вид збор: Глагол, свршен
Распространи, засили малку, донекаде.
(се попрошири) Се зголеми малку по обем, по број.

порашири повеќе

порашират
Вид збор: Глагол, свршен
Рашири уште малку, малку повеќе.
Албански: zgjëroj më tepër

прошири повеќе

прошират
Вид збор: Глагол, свршен
(се прошири) Наголеми обем, простор и сл.
Албански: zgjëroj

рашири повеќе

рашират
Вид збор: Глагол, свршен
Зголеми по број, обем.
Албански: zgjeroj