expenditure - онтологија

давачка повеќе

мн. давачки
Вид збор: Именка, женски род
издаток, трошок
Албански: harxhim
Употреба: Економија

расход повеќе

мн. расходи
Вид збор: Именка, машки род
Парични давачки или други средства потрошени за различни движни и недвижни добра.
Албански: shpenzim, harxhim
Употреба: Економија

расходен повеќе

расходни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на расход.
Албански: shpenzues
Употреба: Економија
Примери:
Расходна книга.

трошок повеќе

мн. трошоци
Вид збор: Именка, машки род
Она што ќе се даде за нешто, што ќе се потроши.
Албански: shpenzim, harxhim
Употреба: Економија