extinguish - онтологија

гаси повеќе

гасат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да престане да гори или да свети.
Албански: shuaj
Употреба: Преносно значење

гасне повеќе

гаснат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да престане да гори или да свети.
Албански: shuaj

доизгаси повеќе

Види и: изгаси (св.)
доизгасат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгаси нешто до крај, сосема, изгаси сѐ.

доизгасне повеќе

Види и: доизгаси (св.)
доизгаснат
Вид збор: Глагол, свршен
доизгаси

загаси повеќе

загасат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто делумно или целосно да престане да гори или да свети.
Албански: shuaj

загасне повеќе

Види и: гасне (несв.)
загаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да гори или да свети; делумно или целосно изгасне.
Албански: shuhet

згасне повеќе

Види и: гасне (несв.)
згаснат
Вид збор: Глагол, свршен
изгасне
Албански: shuhet

изгаси повеќе

изгасат
Вид збор: Глагол, свршен
За оган, светлина - направи нешто да престане да гори или да свети.
Албански: shuaj
(се изгаси) Престане да гори или да свети.
Албански: shuaj

изгасне повеќе

Види и: гасне (несв.)
изгаснат
Вид збор: Глагол, свршен
гасне

подзагаси повеќе

подзагасат
Вид збор: Глагол, свршен
Загаси малку, слабо, само донекаде, намали интензитет на горење.
(се подзагаси) Се гаси малку, во некоја мера.

подзагасне повеќе

подзагаснат
Вид збор: Глагол, свршен
подзагаси
Албански: shuaj
(се подзагасне) се подзагаси
Албански: shuhet

подизгаси повеќе

Види и: подзагаси (св.)
подизгасат
Вид збор: Глагол, свршен
подзагаси

подугаси повеќе

Види и: подугасне (св.)
подугасат
Вид збор: Глагол, свршен
подугасне

подугасне повеќе

Види и: угасне (св.)
подугаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Угасне малку, подзагасне.
Угасне, загасне малку.
(се подугасне) Се угасне малку, донекаде.

потули повеќе

потулат
Вид збор: Глагол, свршен
изгасне, угасне
Албански: shuaj, fik

разложи повеќе

разложат
Вид збор: Глагол, свршен
Расчисти, изгасне (кога треба да се угасне огнот).
Албански: shuan

скипне повеќе

скипнат
Вид збор: Глагол, свршен
исчезне, изгасне

угаси повеќе

Види и: угасне (св.)
угасат
Вид збор: Глагол, свршен
угасне
Албански: shuaj, fik
(се угаси) се угасне
Албански: shuhet, fiket

угасне повеќе

угаснат
Вид збор: Глагол, свршен
(непреод.) Престане да гори или да свети.
Албански: fik
(се угасне) Престане да гори само од себе.
Албански: shuaj

угаснува повеќе

Види и: угаси (св.)
угаснуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(преод.) гаси
Албански: fik, shuaj
Употреба: Преносно значење
(непред.) се гаси
Албански: fiket, shuhet
(се угаснува) се гаси
Албански: fiket, shuhet