family - онтологија

семејство повеќе

мн. семејства
Вид збор: Именка, среден род
потесна фамилија
Албански: familje
Лица блиски по крвно родство.
Албански: familje
Поголема група луѓе сврзани со општи интереси.
Албански: të afërm
Употреба: Преносно значење
Во научната класификација - група сродни нешта.
Албански: farefis
Употреба: Наука

фамилија повеќе

мн. фамилии
Вид збор: Именка, женски род
потесно семејство
Албански: familje
Лица, блиски по крвно родство, род.
Албански: familje
Поголема група луѓе сврзани со општи интереси.
Албански: familje
Употреба: Преносно значење
Во научната класификација - група сродни нешта.
Албански: familje
Употреба: Ботаника , Наука

фара повеќе

Вид збор: Именка, женски род
потекло, род, семејство
Употреба: Разговорно
Примери:
Праша од која фара е.

челад повеќе

(едн.) челадот
Вид збор: Именка, женски род
Воопшто домашните во однос на главата на семејството.
Албански: familje