famous - онтологија

афирмиран повеќе

афирмираниот
Вид збор: Придавка
Познат, прочуен, што има добар глас во јавноста.

гласовит повеќе

гласовитиот
Вид збор: Придавка
Што е познат, прочуен.

голем повеќе

големи
Вид збор: Придавка
Што е значаен, познат.
Албански: i famshëm
Употреба: Преносно значење

забележителен повеќе

забележителни
Вид збор: Придавка
истакнат, прочуен, познат

знаменит повеќе

знаменити
Вид збор: Придавка
Што е истакнат, многу познат.

именит повеќе

именитиот
Вид збор: Придавка
Што е нашироко познат.
Употреба: Книжевен збор

истакнат повеќе

истакнати
Вид збор: Придавка
Што се издвојува, што е познат во јавноста по некоја особеност (храброст, дарба).

познат повеќе

познати
Вид збор: Придавка
Прочуен, славен, истакнат, признат.
Албански: i famshëm

прославен повеќе

прославени
Вид збор: Придавка
Што се прославил, што станал славен.

прочуен повеќе

прочуениот
Вид збор: Придавка
Што станал општо познат.

реномиран повеќе

реномирани
Вид збор: Придавка
Кој е на добар глас, со реноме.

светски повеќе

светска
Вид збор: Придавка
Кој е познат во целиот свет, кој го утврдил своето значење во светот.
Албански: i famshëm

славен повеќе

славни
Вид збор: Придавка
прочуен, знаменит

фамозен повеќе

фамозни
Вид збор: Придавка
Кој е надалеку познат по своите чудни особини.
Примери:
фамозната револуција

чуен повеќе

чујни
Вид збор: Придавка
познат, прочуен
Употреба: Разговорно
Примери:
Ни виден ни чуен.

чут повеќе

Види и: чуе (св.)
Вид збор: Придавка
чуен
Употреба: Поетски збор , Ретко