fatherland - онтологија

дедовина повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Татковина, родно место.
Албански: atëdhe

праг повеќе

мн. прагови
Вид збор: Именка, машки род
родна земја
Албански: atëdhe

прадедовина повеќе

Види и: прадедо (м.)
(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
прататковина, прародина
Албански: atëdhe

татковина повеќе

(едн.) татковината
Вид збор: Именка, женски род
родна земја
Албански: atdhe