federal - онтологија

сојузен повеќе

сојузна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на сојуз; кој влегува во сојуз.
Примери:
Сојузен буџет.

федерален повеќе

федерална
Вид збор: Придавка
Кој влегува во составот на федерацијата.
федеративен