feel - онтологија

види повеќе

видат
Вид збор: Глагол, свршен
(се виде) Се почувствува некако.
Албански: ndihet

доаѓа повеќе

Види и: дојде (св.)
доаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ми (ти, му...) посакува; има желба.
Албански: dëshiron
обзема, исполнува
Албански: kaploj

доживее повеќе

доживеат
Вид збор: Глагол, свршен
почувствува, восприеми
Албански: përjetoj
Употреба: Преносно значење

дојде повеќе

Види и: иде (несв.)
дојдат
Вид збор: Глагол, свршен
Ми (ти, му ...) Добие некакво расположение.
Албански: i erdh
Употреба: Безлично

знае повеќе

знам
Вид збор: Глагол, несвршен
(обично со негација) Не чувствува, не преживува.
Албански: nuk ndjen

најде повеќе

најдат
Вид збор: Глагол, свршен
(се најде) се почувствува
Албански: ndjen

осети повеќе

осетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се осети) се почувствува
Албански: ndjehet

поосети повеќе

Види и: осети (св.)
се поосетат
Вид збор: Глагол, свршен
Осети, почувствува малку, донекаде.

пофати повеќе

пофатат
Вид збор: Глагол, свршен
Фати нежно, внимателно; напипа (со прсти) нешто.
Албански: prek, kap

почувствува повеќе

Види и: чувствува (несв.)
почувствуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Осети нешто.
Албански: ndiej
(се почувствува) Доживее некакво чувство.
Албански: ndiej, ndihem

сети повеќе

сетат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сети) се почувствува
Албански: ndijej

стане повеќе

станат
Вид збор: Глагол, свршен
Во состав со кратка дативна заменска форма и прилог.
Употреба: Безлично

чувствува повеќе

чувствуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испитува, доживува некакво чувство.
Албански: ndjenë
(се чувствува) Има чувство за нешто.
Албански: ndjehem