fiddle - онтологија

гуди повеќе

гудат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свири на гудачки инструмент.
Употреба: Музика и танц

гусли повеќе

гуслат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свири на гусла.
Употреба: Музика и танц

загуди повеќе

загудат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гуди.
Употреба: Музика и танц

кемане повеќе

Види и: ќемане (ср.)
мн. кеманиња
Вид збор: Именка, среден род
ќемане
Употреба: Музика и танц

погуди повеќе

Види и: гуди (несв.)
погудат
Вид збор: Глагол, свршен
Гуди малку, кратко време.
Употреба: Музика и танц

струже повеќе

стружат
Вид збор: Глагол, несвршен
Свири лошо на некој инструмент со жици.
Албански: sharroj
Употреба: Музика и танц , Пејоратив

ќемане повеќе

мн. ќеманиња
Вид збор: Именка, среден род
виолина
Турски: keman Албански: qemane, violinë
Употреба: Архаизам , Музика и танц

цигулка повеќе

мн. цигулки
Вид збор: Именка, женски род
виолина
Употреба: Музика и танц