field - онтологија

мегдан повеќе

мн. мегдани
Вид збор: Именка, машки род
Празен простор, широчина, поле.
Албански: shesh, fushë
Употреба: Архаизам
Место каде што се води борба.
Албански: sheshlufte
Употреба: Архаизам , Воен термин

оддел повеќе

мн. оддели
Вид збор: Именка, машки род
Гранка, дисциплина од поширока област што се одликува со посебни карактеристики.
Албански: fushë, disciplinë

плошт повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Широко рамно место.

поле повеќе

мн. полиња
Вид збор: Именка, среден род
Пространа широка рамнина, низински терен, земјишна обработлива површина.
Албански: fushë
Употреба: Географија
Во составот на топонимите.
Албански: Fushë
Обработлива, засеана земја надвор од населено место.
Албански: fushë, arë
Употреба: Земјоделство
Дел од обработлива, засеана земја.
Албански: fushë
Употреба: Земјоделство
Во спортот - простор каде што се одвиваат спортски активности, спортски терен.
Албански: fushë
Употреба: Спорт
Во шахот - црно и бело поле.
Албански: fusha
Употреба: Спорт
Простор каде што се одвиваат воени активности.
Албански: fusha
Употреба: Воен термин
Што се однесува на вид, до каде што може да се гледа.
Албански: fushë
Простор каде што дејствува некоја сила.
Албански: fushë
Употреба: Физика
Наоѓалиште, место со рудно и друг вид природно богатство.
Албански: vend, fushë
Дел од табела со графички, статистички прикажани пресметувања или издвоен дел од пишан текст.
Албански: fushë
Употреба: Информатика , Математика

стрем повеќе

мн. стремови
Вид збор: Именка, машки род
Ископана, изриена ледина.
Албански: arë, fushë
Употреба: Земјоделство

теренски повеќе

теренскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на терен.
Примери:
Теренска работа.

фах повеќе

мн. фахови
Вид збор: Именка, машки род
струка, специјалност, поле на дејност
Германски: Fach

чистина повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Место без дрвја во шума, полјанка.
Албански: ledinë, fushë
Употреба: Географија
Примери:
Овчарот ги пасеше овците на една чистина.