final - онтологија

докраен повеќе

Види и: краен (прид.)
докрајниот
Вид збор: Придавка
Што е сосема, до крај остварен, што е доведен до крај.

завршен повеќе

Види и: заврши (св.)
завршениот
Вид збор: Придавка
Што е последен, краен, конечен.

заклучен повеќе

заклучениот
Вид збор: Придавка
Што е конечен, дефинитивен, завршен.

конечен повеќе

конечниот
Вид збор: Придавка
Што е последен, што доаѓа по сѐ што претходело.
Албански: përfundimtar

краен повеќе

крајни
Вид збор: Придавка
Што е дефинитивен.

последен повеќе

последни
Вид збор: Придавка
конечен, завршен, дефинитивен
Албански: përfundimtar
Што се случува на крајот на животот, пред смртта.
Албански: përfundimtar

финал повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Крај, свршување на нешто.
Албански: fund, final
Завршен дел на музичко или литературно дело.
Албански: mbarim, fund
Употреба: Музика и танц
Завршен дел на спортски натпревари.
Албански: finale
Употреба: Спорт
Примери:
Влезе во финалот.

финале повеќе

(едн.) финалето
Вид збор: Именка, среден род
Финален, последен натпревар.
Албански: finale
Употреба: Спорт
Примери:
Во финалето победи Шпанија.

финален повеќе

финални
Вид збор: Придавка
завршен, краен, конечен
намерен
Употреба: Граматика