find out - онтологија

види повеќе

видат
Вид збор: Глагол, свршен
Дознае, разбере нешто.
Албански: zbuloj

дознае повеќе

дознам
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде до сознание за нешто, разбере нешто ново, непознато.
Албански: marr vesh

дочуе повеќе

дочујат
Вид збор: Глагол, свршен
дознае, разбере
Албански: kuptoj

завтаса повеќе

завтасаат
Вид збор: Глагол, свршен
Затече, најде нешто.
Албански: zbuloj

изнадознае повеќе

Види и: дознае (св.)
изнадознаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дознае доволно, дознае сè.
Употреба: Книжевен збор

испрета повеќе

испретаат
Вид збор: Глагол, свршен
Открие, дознае нешто по долго пребарување.
Албански: gjej, zbuloj
Употреба: Преносно значење

констатира повеќе

констатираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Утврди, утврдува фактичка состојба на нешто.
Француски: constater Албански: konstatoj

објасни повеќе

објаснат
Вид збор: Глагол, свршен
Разоткрие, установи причина, смисла на нешто.
Албански: gjen

поднаучи повеќе

Види и: научи (св.)
поднаучат
Вид збор: Глагол, свршен
Научи, дознае нешто.
Албански: mësoj

подразбере повеќе

подразберат
Вид збор: Глагол, свршен
Разбере, дознае нешто малку, во некоја мера, само донекаде.
Албански: zbuloj

подразбира повеќе

Види и: подразбере (св.)
подразбираат
Вид збор: Глагол, несвршен
разбере, дознае
Албански: kuptoj, nënkuptoj

слуша повеќе

слушаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се слуша) се узнава
Албански: dëgjohet

сознава повеќе

Види и: сознае (св.)
сознаваат
Вид збор: Глагол, несвршен
узнава
Албански: kuptoj, mësoj
Употреба: Ретко

сознае повеќе

сознам
Вид збор: Глагол, свршен
узнае
Албански: kuptoj, mësoj
Употреба: Ретко
Примери:
Од кого сознал?

узнава повеќе

узнават
Вид збор: Глагол, несвршен
ознава, осознава

узнае повеќе

узнаат
Вид збор: Глагол, свршен
дознае, сознае