finish - онтологија

битиса повеќе

битисаат
Вид збор: Глагол, свршен
заврши, скончи
Турски: bitti
Употреба: Архаизам

доврши повеќе

довршат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши, изврши до крај некаква започната работа.
Албански: mbaroj

доистурка повеќе

Види и: истурка (св.)
доистуркаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши нешто, некоја работа со тешкотии.
Албански: përfundoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

заврши повеќе

завршат
Вид збор: Глагол, свршен
Изврши, доведе нешто до крај.
Албански: përfundoj
Доврши, заклучи при зборување.
Албански: përfundoj

завршува повеќе

Види и: заврши (св.)
(се) завршуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
довршува, престанува
Албански: përfundon

заклучи повеќе

заклучат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши, стави крај на нешто.
Албански: mbyll, përfundoj

исврши повеќе

Види и: сврши (св.)
исвршат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши, направи многу работи.

оконча повеќе

окончаат
Вид збор: Глагол, свршен
заврши, сврши

пајдоса повеќе

пајдосат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со работа и др.
Албански: mbaroj me punë

подзаврши повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Заврши малку, во ограничена мера.

помине повеќе

поминат
Вид збор: Глагол, свршен
сврши
Албански: mbaroj, përfundoj
Употреба: Безлично

приврши повеќе

привршат
Вид збор: Глагол, свршен
Потроши скоро до крај храна, резерви и сл.
Албански: mbaroj, përfundoj
(се приврши) Се приведе нешто кон крај, се заврши.
Албански: përfundoj, mbaroj

сврши повеќе

свршуваме
Вид збор: Глагол, свршен
Приведе нешто до крај.
Албански: mbaroj
Тури крај на нешто.
Албански: përfundoj
Тури крај на животот.
Албански: mbraoj

снема повеќе

снемало
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да има.
Албански: mbaron, ska
Примери:
Снемавме пари.

снесува повеќе

Види и: снесе (св.)
снесуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
стори, завршува
Албански: bëj, mbaroj

суреди повеќе

суредат
Вид збор: Глагол, свршен
убие, отепа
Албански: mbys
Употреба: Преносно значење
Примери:
Јас ќе го суредам него.
изеде, потроши
Албански: mbaroj, harxhoj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Го суредија сиот леб.

фиксира повеќе

фиксираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Во фотографирањето - обработи, обработува снимка по развивање.
Албански: mbaroj

финишира повеќе

финишираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Заврши, завршува спортски натпревар.
Употреба: Спорт
Заврши, завршува нешто, стави, става крај на нешто.