first - онтологија

биринџи повеќе

Вид збор: Придавка
прв, најдобар, најспособен
Турски: birinci
Употреба: Неменлив збор

прв повеќе

први
Вид збор: Придавка
(редна, бројна придавка кон бројот еден) Што е почетен, што е во набројувањето или во редот пред сите други.
Албански: i parë
Употреба: Спорт
Што е најблизок во однос на она што допрва треба да дојде, да се случи во иднина.
Албански: së pari
Што е најблизок во однос на она што веќе се случило во минатото.
Албански: në fillim
Што се јавува како почеток на нешто, како почетна фаза во развојот на нешто.
Албански: së pari
Што не е претходно испитан, доживеан, искусен, пред кој нема друг.
Албански: i parë
Што се однесува на лице или предмет претходно споменато при усно или писмено изразување.
Албански: i parë

првен повеќе

првниот
Вид збор: Придавка
Што е прв.
Употреба: Разговорно

ран повеќе

Вид збор: Придавка
Кој се јавува или узрева пред другите, прв.
Примери:
Рани петли.