firstly - онтологија

едно повеќе

Вид збор: Прилог
На прво место, како прво.

најнапред повеќе

Вид збор: Прилог
Пред сите други, прв пред сите (при одење, доаѓање, распоред на некое место, извршување на некоја работа).
Пред сѐ, во прв ред (при иcкажување, во дискусија).

најпрвин повеќе

Вид збор: Прилог
Пред сѐ, во прв ред, во прво време.

попрвин повеќе

Вид збор: Прилог
прво, пред сѐ

првен повеќе

Вид збор: Прилог
првин

прво повеќе

Вид збор: Прилог
првин, најпрвин, најнапред
За означување на тоа што е прво по ред при набројување.

сопрво повеќе

Вид збор: Прилог
прво, најпрво
Примери:
Сопрво промисли па после речи.