fishing - онтологија

рибарење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
рибари
Примери:
Рибарењето е мошне развиено.

рибарлак повеќе

Види и: рибарство (ср.)
рибарлакот
Вид збор: Именка, машки род
рибарство

рибарски повеќе

рибарска
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на рибар.
Употреба: Спорт
Примери:
Рибарски прибор.

рибарство повеќе

рибарството
Вид збор: Именка, среден род
Професија на рибар.
Албански: peshkatari
Употреба: Економија
Трговија, индустрија со риба.
Албански: peshkatari
Употреба: Економија
Примери:
Завод за рибарство.

риболов повеќе

риболовот
Вид збор: Именка, машки род
Лов на риба.
Албански: peshkim
Употреба: Економија , Спорт
Примери:
Жителите на овој остров се занимаваат претежно со риболов.

риболовен повеќе

риболовна
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на риболов.
Употреба: Спорт
Примери:
Риболовна сезона.

риболовски повеќе

Вид збор: Придавка
риболовен

риболовство повеќе

Види и: риболов (м.)
риболовството
Вид збор: Именка, среден род
Ловење риба како професија, стопанска гранка.
Албански: peshkatari
Употреба: Економија