five - онтологија

пет повеќе

петте
Вид збор: Број
Основен број за определена бројност, се бележи со бројката 5.
Албански: pesë
Примери:
Два по пет прави десет.
Количество 5 во членувана форма петте.
Албански: pesë
Примери:
пет пати

петина повеќе

Вид збор: Број
Пет лица од мажи или мажи и жени.

петка повеќе

мн. петки
Вид збор: Именка, женски род
цифрата 5
Албански: pesë
Име на автобус, трамвај и др.
Албански: emër
Употреба: Разговорно

петмина повеќе

Вид збор: Број
петина