flare up - онтологија

вивне повеќе

вивнат
Вид збор: Глагол, свршен
За оган - пламне, силно се разгори.
Албански: flakërim

избувне повеќе

избувнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се појави, започне со голема сила (за појави што нагло се развиваат: војна, востание, пожар итн.)
Албански: shpërthej, flakëroj
Пројави, изрази силно чувство (возбуда, гнев).
Албански: shpërthej
Употреба: Преносно значење

плане повеќе

Види и: пламне (св.)
планат
Вид збор: Глагол, свршен
пламне
Употреба: Дијалектен збор

поразгори повеќе

Види и: разгори (св.)
поразгорат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгори, распали малку, во некој степен.
Албански: ndez pak
(се поразгори) Се рагори, се распали малку, во некој степен.
Албански: ndizet pak

разжари повеќе

разжарат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно разгори.
Албански: kallet fuqishëm

распламти повеќе

распламтат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто силно да гори.
Албански: kall flakë
(се распламти) Почне силно да гори, да пламти.
Албански: kallet flakë

фркне повеќе

фркнат
Вид збор: Глагол, свршен
налути се, избувне, пламне
Албански: hidhëroj, flakëroj
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
И тате ќе фркне по некој пат, но брзо се смирува.