flutter - онтологија

замавта повеќе

замавтаат
Вид збор: Глагол, свршен
завее, заниша.
Албански: valvitë

запрпа повеќе

запрпаат
Вид збор: Глагол, свршен
За птица - почне да прпа.

павта повеќе

павтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мавта нешто или со нешто.
За ветер - силно дува.
(се павта) се вее

пласка повеќе

пласкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
удира
Албански: rrah krahët
Употреба: Ретко
Примери:
Пласка со крилјата

попрпа повеќе

Види и: прпа (несв.)
попрпаат
Вид збор: Глагол, свршен
За птица - прпа малку, некое време со крилјата.

прва повеќе

прваат
Вид збор: Глагол, несвршен
За птица - мавта со крилјата.
Албански: valëvit, rrah krahët
Трепери од радост, возбуда и сл.
Албански: dridhet
Употреба: Преносно значење

прета повеќе

претаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави брзи и кратки движења со телото (со рацете и нозете) за да се ослободи од нешто.
Албански: valëvitet

пркне повеќе

пркнат
Вид збор: Глагол, свршен
За птица - летне, изврши движење со крилата.
Албански: valëvitet, rrah krahët
Употреба: Зоологија

прпа повеќе

прпаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За птица - прави тивок шум при движење на крилата.
Албански: valvit krahët

прпне повеќе

Види и: прпа (несв.)
прпнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испушти прпот при летнување.