foal - онтологија

ждребе повеќе

мн. ждребиња
Вид збор: Именка, среден род
Младо од коњ.
Употреба: Зоологија

ждреби повеќе

(се) ждребат
Вид збор: Глагол, несвршен
Донесува на свет ждребе.
Употреба: Зоологија

жребе повеќе

Види и: ждребе (ср.)
мн. жребиња
Вид збор: Именка, среден род
ждребе
Употреба: Зоологија

ождреби повеќе

ождребат
Вид збор: Глагол, свршен
За кобила - донесе на свет ждребе.
Албански: pjell mëz
(се ождреби) За кобила - добие ждребе.
Албански: pjell mëz
(се ождреби) За ждребе - се роди.
Албански: pjell mëz

парип повеќе

парипот
Вид збор: Именка, машки род
Младо, мало коњче.
Албански: kal i vogël
Употреба: Зоологија