focus - онтологија

вкове повеќе

вковат
Вид збор: Глагол, свршен
Впери, насочи, задржи на едно место.
Албански: fokuson
Употреба: Преносно значење

концентрира повеќе

концентрираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
(се концентрира) Се сосредоточи, се прибере, си ги среди мислите.
Албански: fokusohet, përqëndrohet

насочи повеќе

насочат
Вид збор: Глагол, свршен
(се насочи) Се сосредоточи, се концентрира на нешто.
Албански: fokusoj, koncentroj

прислушува повеќе

прислушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Насочува внимание, се обидува нешто да слушна.
Албански: përqëndrohem të dëgjoj

сосредоточи повеќе

сосредоточат
Вид збор: Глагол, свршен
За мисли, внимание - напрегне.
Албански: përqendrohem
(се сосредоточи) Сосредоточи свои мисли, внимание и сл.
Албански: përqendrohem

фокусира повеќе

фокусираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Посветува или насочува внимание, напор на/врз нешто.
Албански: fokusohem, përqëndrohem
Поставува во фокус.
Албански: fokusoj
(се фокусира) се концентрира
Албански: fokusoj, koncentroj