food - онтологија

залак повеќе

мн. залаци
Вид збор: Именка, машки род
(само едн.) храна, леб
Албански: kafshatë, bukë, ushqim
Употреба: Преносно значење

јадало повеќе

Види и: јадење (ср.)
(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
јадење
Употреба: Разговорно

јадачка повеќе

мн. јадачки
Вид збор: Именка, женски род
храна, јадење
Албански: haje, ushqim
Употреба: Гастрономија , Разговорно

јадење повеќе

мн. јадења
Вид збор: Именка, среден род
Тоа што се употребува како храна, тоа што е приготвено да се јаде.
Албански: ushqim
Употреба: Гастрономија

лапало повеќе

мн. лапала
Вид збор: Именка, среден род
јадење
Употреба: Разговорно

леб повеќе

мн. лебови
Вид збор: Именка, машки род
храна воопшто
Употреба: Гастрономија

намирници повеќе

намирница
Вид збор: Именка, множина
Прехранбени производи.
Албански: artikuj ushqimor
Употреба: Гастрономија

папање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Детински за јадење.

прехрана повеќе

мн. прехрани
Вид збор: Именка, женски род
Продукти за хранање.
Албански: ushqim
Употреба: Гастрономија

рана повеќе

мн. рани
Вид збор: Именка, женски род
храна
Албански: ushqim

софра повеќе

мн. софри
Вид збор: Именка, женски род
јадење, храна
Турски: sofra Албански: sofër, ushqim
Употреба: Гастрономија , Преносно значење

храна повеќе

(едн.) храната
Вид збор: Именка, женски род
Тоа што служи за исхрана, за одржување на организмот.
Албански: ushqim
Примери:
Секој ден им носеше храна на партизаните.
Тоа што служи како извор за нешто, што одржува нешто.
Албански: ushqim
Употреба: Преносно значење
Примери:
Душевна, духовна храна.

храница повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
храна