force - онтологија

втера повеќе

втераат
Вид збор: Глагол, свршен
(се втера) Сосила или на друг начин се вовлече некаде.
Албански: detyroj

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Принуди некого на определена положба или состојба.
Албански: mbaj, ruaj

дупне повеќе

дупнат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера, наведе на нешто.
Албански: çoj, shpie
Употреба: Преносно значење

изнасили повеќе

Види и: насили (св.)
изнасилат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера, принуди некого да направи нешто против својата волја.

исфорсира повеќе

Види и: форсира (св. и несв.)
исфорсираат
Вид збор: Глагол, свршен
Засили, забрза некоја работа.
Албански: përshpejtoj, përfocoj

мачи повеќе

мачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Присилува, принудува на напор.
Албански: mundon

навтера повеќе

навтераат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сила, со притисок втера многу нешта (во торба, куфер и др.)
Албански: fus, trus

насили повеќе

насилат
Вид збор: Глагол, свршен
Присили, принуди некого.
Албански: detyroj, imponoj

натера повеќе

натераат
Вид збор: Глагол, свршен
Принуди некого на нешто.
Албански: detyroj
(се натера) Се принуди на нешто.
Албански: detyroj

натиска повеќе

натискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
принудува, присилува
Албански: detyroj
Употреба: Преносно значење

натисне повеќе

натиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Принуди, присили некого.
Албански: detyroj
Употреба: Преносно значење

опне повеќе

опнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, наметне нешто на сила.
Албански: detyroj
Употреба: Разговорно
Натера, принуди некого да работи, да прави нешто.
Албански: detyroj
Употреба: Разговорно

понатисне повеќе

Види и: натисне (св.)
понатиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне малку или уште малку некого да попушти.
Албански: shtrëngoj, detyroj
Употреба: Преносно значење

потера повеќе

потераат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера, принуди некого да изврши нешто.
Албански: detyroj, shtyej

потстегне повеќе

потстегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Присили некого на нешто.
Албански: forcoj
Употреба: Преносно значење

приклешти повеќе

приклештат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне од сите страни, добеде во тесно, во безизлезна ситуација.
Албански: shtërngoj

примора повеќе

Види и: мора (несв.)
примораат
Вид збор: Глагол, свршен
принуди, присили
Српски: приморати
Употреба: Дијалектен збор

принуди повеќе

принудат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого на нешто, присили.
Албански: detyroj
(се принуди) Се натера на нешто, се присили.
Албански: detyroj

присили повеќе

присилат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера со сила некого на нешто, принуди.
Албански: detyroj
(се присили) Се принуди некој на нешто.
Албански: detyroj me forc

сила повеќе

мн. сили
Вид збор: Именка, женски род
Способност да се произведува некоја работа, енергија.
(обично мн.) Нешто што може да се јави како извор на некоја енергија.
(обично мн.) Општествена група со некои карактеристични признаци или правец во својата дејност) реакционерни сили.
(само мн.) војска

сили повеќе

силат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тера со сила.
Албански: forcë

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во реченици со сврзникот „да“ - наговара, наведува, присилува.
Албански: detyrojë

форсира повеќе

форсираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
засили, засилува, забрза, забрзува
Албански: forsoj, shpejtoj
Примери:
Ја форсираа работата.

форца повеќе

Вид збор: Именка, женски род
сила
Употреба: Разговорно
Примери:
Дај му форца, забрзај го.