force - онтологија

втера повеќе

втераат
Вид збор: Глагол, свршен
(се втера) Сосила или на друг начин се вовлече некаде.
Албански: detyroj

држи повеќе

држат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Принуди некого на определена положба или состојба.
Албански: mbaj, ruaj

дупне повеќе

дупнат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера, наведе на нешто.
Албански: çoj, shpie
Употреба: Преносно значење

изнасили повеќе

Види и: насили (св.)
изнасилат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера, принуди некого да направи нешто против својата волја.

исфорсира повеќе

Види и: форсира (св. и несв.)
исфорсираат
Вид збор: Глагол, свршен
Засили, забрза некоја работа.
Албански: përshpejtoj, përfocoj

мачи повеќе

мачат
Вид збор: Глагол, несвршен
Присилува, принудува на напор.
Албански: mundon

навтера повеќе

навтераат
Вид збор: Глагол, свршен
Со сила, со притисок втера многу нешта (во торба, куфер и др.)
Албански: fus, trus

насили повеќе

насилат
Вид збор: Глагол, свршен
Присили, принуди некого.
Албански: detyroj, imponoj

натера повеќе

натераат
Вид збор: Глагол, свршен
Принуди некого на нешто.
Албански: detyroj
(се натера) Се принуди на нешто.
Албански: detyroj

натиска повеќе

натискаат
Вид збор: Глагол, несвршен
принудува, присилува
Албански: detyroj
Употреба: Преносно значење

натисне повеќе

натиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Принуди, присили некого.
Албански: detyroj
Употреба: Преносно значење

опне повеќе

опнат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, наметне нешто на сила.
Албански: detyroj
Употреба: Разговорно
Натера, принуди некого да работи, да прави нешто.
Албански: detyroj
Употреба: Разговорно

понатисне повеќе

Види и: натисне (св.)
понатиснат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне малку или уште малку некого да попушти.
Албански: shtrëngoj, detyroj
Употреба: Преносно значење

потера повеќе

потераат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера, принуди некого да изврши нешто.
Албански: detyroj, shtyej

потстегне повеќе

потстегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Присили некого на нешто.
Албански: forcoj
Употреба: Преносно значење

приклешти повеќе

приклештат
Вид збор: Глагол, свршен
Притисне од сите страни, добеде во тесно, во безизлезна ситуација.
Албански: shtërngoj

примора повеќе

Види и: мора (несв.)
примораат
Вид збор: Глагол, свршен
принуди, присили
Српски: приморати
Употреба: Дијалектен збор

принуди повеќе

принудат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера некого на нешто, присили.
Албански: detyroj
(се принуди) Се натера на нешто, се присили.
Албански: detyroj

присили повеќе

присилат
Вид збор: Глагол, свршен
Натера со сила некого на нешто, принуди.
Албански: detyroj
(се присили) Се принуди некој на нешто.
Албански: detyroj me forc

сили повеќе

силат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тера со сила.
Албански: forcë

тера повеќе

тераат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во реченици со сврзникот „да“ - наговара, наведува, присилува.
Албански: detyrojë

форсира повеќе

форсираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
засили, засилува, забрза, забрзува
Албански: forsoj, shpejtoj
Примери:
Ја форсираа работата.