forced - онтологија

изнасилен повеќе

изнасилениот
Вид збор: Придавка
Што не е природен, што е насила направен.

исфорсиран повеќе

Види и: форсира (св. и несв.)
исфорсираниот
Вид збор: Придавка
Што е изнасилен, што е неприроден.
Што избрзано доаѓа на определена позиција.

принуден повеќе

Види и: принуда (ж.)
принудни
Вид збор: Придавка
Што е поврзан со принуда; под принуда.

присилен повеќе

присилниот
Вид збор: Придавка
Што е со сила, под притисок.

усилен повеќе

усилни
Вид збор: Придавка
неприроден, исфорсиран
Примери:
неусилен стил, неусилен јазик

форсиран повеќе

форсирани
Вид збор: Придавка
Забрзан, засилен; со форсирано темпо.
Употреба: Разговорно
Примери:
(разг.) форсиран марш