forge - онтологија

докове повеќе

доковат
Вид збор: Глагол, свршен
Кове, искове до крај.

закове повеќе

заковат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да кове, да обработува метал.
Албански: falsifikoj

искова повеќе

Види и: искове (св.)
исковаат
Вид збор: Глагол, свршен
искове

искове повеќе

Види и: кове (несв.)
исковат
Вид збор: Глагол, свршен
Со ковење изработи нешто од метал.

кова повеќе

Види и: кове (несв.)
коваат
Вид збор: Глагол, несвршен
кове

кове повеќе

коват
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира со чекан врз усвитено парче метал, за да му даде определена форма или за да изработи некаков предмет.
Албански: godet
Создава, подготвува, смислува нешто (план, заговор, зборови).
Албански: krijon
Употреба: Преносно значење

ковне повеќе

Види и: кове (несв.)
ковнат
Вид збор: Глагол, свршен
кове

накове повеќе

Види и: кове (несв.)
наковат
Вид збор: Глагол, свршен
Со ковање изработи доволно или многу предмети.

покова повеќе

Види и: кова (несв.)
поковаат
Вид збор: Глагол, свршен
Кова малку, кратко време.

покове повеќе

Види и: кове (несв.)
поковат
Вид збор: Глагол, свршен
Кове малку, кратко време.

скова повеќе

сковат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи со ковање.
Албански: farkëtoj

фалсификува повеќе

фалсификуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Прави, изработува, врши фалсификат.

фалсифицира повеќе

Види и: фалсификува (св. и несв.)
фалсифицираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
фалсификува