freeze - онтологија

вкочани повеќе

вкочанат
Вид збор: Глагол, свршен
Се вкочани, се здрви, се смрзне.
Албански: shtangoj

вледени повеќе

(се) вледенат
Вид збор: Глагол, свршен
Се претвори во лед.

достуди повеќе

достуде
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува студ, му (ми, ти...) стане студено.
Употреба: Безлично

закрежи повеќе

(се) закрежат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) замрзне, (се) заледи
Употреба: Дијалектен збор

заледи повеќе

заледат
Вид збор: Глагол, свршен
Претвори нешто во лед.
Албански: ngrij
Покрие нешто со лед, со мраз.
Албански: ngrij
(се заледи) Се претвори во лед.
Албански: ngrij
(се заледи) Се покрие со лед, со мраз.
Албански: ngrij

замрази повеќе

замразат
Вид збор: Глагол, свршен
Настане мраз, се покрие со мраз.
Албански: ngrij

замрзне повеќе

замрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
За течности - мине во состојба на мраз, стане мраз.
Албански: ngrij
За поток, река, езеро - фати мраз, се покрие со мраз.
Албански: ngrij
Измрзне, изѕемне, се вкочани од студ.
Албански: ngrij, mbërdhij
Умре, мине во состојба на смрт, на безживотност од голем студ.
Албански: ngrij, shtangoj
За предмет што содржи вода.
Албански: ngrij
Доведе нешто во состојба на мраз заради чување.
Албански: ngrij
Употреба: Преносно значење
(се замрзне) Се претвори во мраз.
Албански: akull
(се замрзне) Умре од студ.
Албански: shtangoj

застуди повеќе

Види и: студи (несв.)
застудат
Вид збор: Глагол, свршен
(ми, ти, му... застуди) Ми стане студено.
Албански: ngricë
Употреба: Безлично

ѕемне повеќе

ѕемнат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ми (ти, му ...) мрзне.
Албански: ngrij

изѕемне повеќе

Види и: ѕемне (несв.)
изѕемнат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу измрзне, премрзне целосно зафатен од студ.

измрзне повеќе

Види и: мрзне (несв.)
измрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Замрзне се со ред.
Албански: ngrin

испомрзне повеќе

Види и: измрзне (св.)
испомрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Измрзне во голема мера.

леденее повеќе

леденеат
Вид збор: Глагол, свршен
смрзнува

леди повеќе

(се) ледат
Вид збор: Глагол, несвршен
се смрзнува

мрази повеќе

мразат
Вид збор: Глагол, несвршен
мрзне, заледува
Албански: ngrij

мрзне повеќе

мрзнат
Вид збор: Глагол, несвршен
смрзнува, заледува
Албански: ngrij

намрзне повеќе

(се) намрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се насобере студ, помине долго време на студ, на мраз.

подзамрзне повеќе

Види и: замрзне (св.)
подзамрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Замрзне малку, во некоја мера.
Албански: ngrij
Измрзне донекаде.
Албански: ngrij
(се подзамрзне) Се замрзне донекаде, малку.
Албански: ngrij

подзастуди повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Некому стане малку студено.
Употреба: Безлично

подмрзне повеќе

подмрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Смрзне, замрзне малку, во некоја мера или само на површината.
Албански: ngrin pak
Фати мраз.
Албански: zë akull
Употреба: Безлично

поѕемне повеќе

Види и: ѕемне (несв.)
поѕемнат
Вид збор: Глагол, свршен
Премрзне, стане измрзнат.

премрзне повеќе

Види и: мрзне (несв.)
премрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Измрзне многу.

скочани повеќе

скочанат
Вид збор: Глагол, свршен
Здрви од студ.
Албански: ngrij

следени повеќе

(се) следенат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) смрзне
Албански: ngriu

смрзне повеќе

смрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се претвори во мраз од студ; се покрие со кора од мраз.
Албански: ngrij
Повреди некој дел од телото под дејството на студот; умре од голем студ.
Албански: zbehet
Направи нешто да се заледи.
Албански: ftoh
(се смрзне) настине
Албански: ngrij

смрзнува повеќе

Види и: смрзне (св.)
(се) смрзнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се претвора во мраз.

студи повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
Ладно е.
Употреба: Безлично
Примери:
Вчера многу студеше.

укочи повеќе

Види и: кочи (несв.)
(се) укочат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане неподвижен.