friendly - онтологија

дружељубив повеќе

дружељубиви
Вид збор: Придавка
другарски, пријателски

љубезен повеќе

љубезниот
Вид збор: Придавка
Што е учтив, срдечен, пријатен.

пријателски повеќе

пријателскиот
Вид збор: Придавка
Што се однесува на пријател, пријателство.

срдечен повеќе

срдечни
Вид збор: Придавка
Исполнет со добрина; искрен, кој иде од срцето; исполнет со искрени чувства.
Примери:
Водеа срдечни разговори.