frighten - онтологија

ветроса повеќе

ветросаат
Вид збор: Глагол, свршен
преплаши
Албански: frikësoj
(се ветроса) се преплаши
Албански: trembem

заплаши повеќе

Види и: плаши (несв.)
заплашат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика, внесе страв кај некого, се закани некому.
Албански: tremb
Претставува опасност, можност за појава на нешто лошо.
Албански: frikësoj
(се заплаши) Го фати страв од нешто; се исплаши, се престраши.
Албански: tremb

застраши повеќе

застрашат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика страв, исплаши некого.
Албански: frikësoj
(се застраши) се исплаши
Албански: tremb

исплаши повеќе

исплашат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика чувство на страв кај некого.
Албански: frikësoj
Се исплаши, почувствува страв.
Албански: frikësoj

плаши повеќе

плашат
Вид збор: Глагол, несвршен
Задава страв.
Албански: frikësoj, tremb

подзаплаши повеќе

Види и: заплаши (св.)
подзаплашат
Вид збор: Глагол, свршен
Заплаши, застраши некого малку, во некоја мера, донекаде.
Албански: frikësoj
(се подзаплаши) Се исплаши малку, донекаде.
Албански: frikësoj

подисплаши повеќе

Види и: исплаши (св.)
подисплашат
Вид збор: Глагол, свршен
Исплаши малку, донекаде.
(се подисплаши) Се исплаши малку, донекаде.

подуплаши повеќе

подуплашат
Вид збор: Глагол, свршен
Уплаши некого малку, во некоја мера.

позаплаши повеќе

Види и: заплаши (св.)
позаплашат
Вид збор: Глагол, свршен
Заплаши малку.

поисплаши повеќе

Види и: исплаши (св.)
поисплашат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поисплаши) Се исплаши малку.
Албански: frikësohem, trembem

препали повеќе

(се) препалат
Вид збор: Глагол, свршен
Се уплаши многу.

преплаши повеќе

преплашат
Вид збор: Глагол, свршен
Многу уплаши некого.
Албански: frikësoj
(се преплаши) Се уплаши од некого или нешто.
Албански: frikësohem, trembem

престраши повеќе

престрашат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да престане да се плаши; ослободи некого од страв.
Албански: ndaloj frigën
(се престраши) Престане да се плаши, се ослободи од стравот.
Албански: lirohem nga friga
(се престраши) Се исплаши многу.
Албански: friksoj tepër

смрзне повеќе

смрзнат
Вид збор: Глагол, свршен
се исплаши, се скочани
Албански: frikësoj
Употреба: Преносно значење

сплаши повеќе

Види и: исплаши (св.)
сплашат
Вид збор: Глагол, свршен
исплаши
Албански: frikësoj
Примери:
Ги сплаши децата.

стравува повеќе

стравуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Исполнет е со страв или грижа.
Албански: frikësoj

страши повеќе

(се) страшат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) плаши

убои повеќе

(се) убојат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) исплаши
Примери:
Турците не се убојале од светците.

убојува повеќе

(се) убојуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
се плашат

ужаси повеќе

ужасат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некој да почувствува ужас.
Албански: tmeroj, frikësoj

уплаши повеќе

уплашат
Вид збор: Глагол, свршен
исплаши, престраши
Албански: frikësoj, tremb
Примери:
Ме уплаши.
(се уплаши) се исплаши, се престраши
Албански: frikësohem, trembem
Примери:
Многу (силно) се уплашив.

устраши повеќе

устрашат
Вид збор: Глагол, свршен
(се устраши) се уплаши
Албански: frikësohem, trembem