gentleman - онтологија

господин повеќе

(вок.) господине
Вид збор: Именка, машки род
Господин човек - добро воспитан, пристоен, со добро однесување.
Албански: zotni

кавалер повеќе

мн. кавалери
Вид збор: Именка, машки род
Лице што ги чести cите, што ги плаќа cите сметки; дарежлив, великодушен човек.
Албански: kavalier, xhanan

пан повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Господин - на полски и чешки.
Албански: zotëri
Употреба: Книжевен збор

челебија повеќе

мн. челебии
Вид збор: Именка, машки род
Господин, особено млад.
Турски: çelebi
Употреба: Архаизам

челебиче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
челебија

џентлемен повеќе

Вид збор: Именка, машки род
џентлмен

џентлмен повеќе

мн. џентлмени
Вид збор: Именка, машки род
Човек со чест, карактер и пристојност.
Употреба: Општество