get - онтологија

бидува повеќе

бидуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Во функција на спојка во именскиот прирок.
Албански: bëhet

добие повеќе

добијат
Вид збор: Глагол, свршен
Прими нешто во сопственост, за користење, трошење, нешто што пред тоа не го поседувал, што некој му го дава, му го доделува, му го испраќа (на подарок, за пари или на друг начин).
Албански: merr
Стекне, постигне, се здобие со нешто.
Албански: arriti

најде повеќе

најдат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие род, земјоделски и други производи.
Албански: merr

укаже повеќе

укажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се укаже) Се појави, даде можност, прилика.
Албански: merr

фати повеќе

фатат
Вид збор: Глагол, свршен
(само во 3 л. едн.) Во состав со некои именки што изразуваат страдања, душевни преживелици - обземе; во состав со други именки и заменска форма.
Албански: merr
(само во 3 л. едн.) Добие некаква болест, се разболи, се зарази.
Албански: merr
(само во 3 л. едн.) Опие лесно.
Албански: i dehur
Употреба: Разговорно