give - онтологија

бутка повеќе

буткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
става, дава
Албански: fut, jep
Употреба: Разговорно

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
Врачи нешто од едни раце во други.
Албански: dha
Препушти нешто во сопственост на друг.
Албански: dorëzoj
Отуѓува, дели несебично.
Албански: shpërndan
Приреди, настапи пред публика.
Албански: prezantoj
Со именка, може да го замени глаголот именуван со именката.
Албански: jep

додаде повеќе

додадат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде до крај сѐ што било за давање.
Албански: jap

додели повеќе

доделат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде некому нешто врз некоја основа (награда, помош, стипендија, кредит, милостина).
Албански: jep

зададе повеќе

зададат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика некому тешкотија, нанесе некому болка, тага и сл.
Албански: shkaktoj
Почне да дава.
Албански: jap

издаде повеќе

издадат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде нешто до крај, целосно, колку што имало за давање.
Албански: jap

остави повеќе

остават
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, смести нешто или некого некаде.
Албански: lë, jap

поддаде повеќе

поддадат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде малку кришум.

тапоса повеќе

тапосаат
Вид збор: Глагол, свршен
даде, поткупи
Употреба: Разговорно
Примери:
Тапосај му нешто, ќе те пушти.

тапосува повеќе

Вид збор: Глагол, несвршен
тапоса

укаже повеќе

укажат
Вид збор: Глагол, свршен
За помош - даде.
Албански: jep