glance - онтологија

ѕвери повеќе

(се) ѕверат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гледа исплашено, со вознемиреност фрла куси погледи на разни страни.
Албански: vështroj ngultas

подѕирне повеќе

подѕирнат
Вид збор: Глагол, свршен
Ѕирне малку некого, за кратко време.
Албански: shikon

подѕирнува повеќе

Види и: подѕирне (св.)
подѕирнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Ѕирнува одвреме-навреме некого.
Албански: vezullon

фрли повеќе

фрлат
Вид збор: Глагол, свршен
Погледа нешто набрзина, кришум.
Албански: hedh

шари повеќе

шарат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се шари) Се појавува некаде во далечина, на видик
Албански: vezulloj