glaze - онтологија

глазира повеќе

глазираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Премачкува со глазура.
Германски: glasieren

глеѓоса повеќе

глеѓосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Премачка со глеѓ.

застакли повеќе

застаклат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави стакло на нешто.
Албански: bëj me qelq, vë xham
(се застакли) За очи - засвети како стакло.
Албански: zmaltoj
Употреба: Преносно значење

постакли повеќе

Види и: стакли (несв.)
постаклат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави стакло, покрие со стакло.

прелее повеќе

прелеат
Вид збор: Глагол, свршен
Потури со течност, нанесе прелив.
Албански: zmaltoj
Употреба: Гастрономија

сават повеќе

Вид збор: Именка, машки род
глеѓ
Турски: savat Албански: zmalt, horosan
Употреба: Разговорно

саватлеиса повеќе

саватлеисаат
Вид збор: Глагол, свршен
глеѓоса
Употреба: Разговорно

саватлеисува повеќе

Види и: саватлеиса (св.)
саватлеисуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
глеѓосува
Употреба: Разговорно

филува повеќе

филуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
За слатки - прелева со фил.
Албански: bëj me krem, me fill
Употреба: Гастрономија