gloomy - онтологија

мрачен повеќе

мрачни
Вид збор: Придавка
Лошо расположен, западнат во грижа, во тешки и мачителни мисли.
Албански: i zymtë, i ngrisur, i vrenjtur
Употреба: Преносно значење

мрачно повеќе

Вид збор: Прилог
невесело, намуртено

намрштен повеќе

намрштениот
Вид збор: Придавка
Што има нерасположен, незадоволен, налутен израз на лицето.
За временските услови - облачен, мрачен.

намрштено повеќе

Вид збор: Прилог
намрштен

намуртен повеќе

намуртениот
Вид збор: Придавка
За временските услови - наоблачен, мрачен.