good - онтологија

арен повеќе

арни
Вид збор: Придавка
добар
Употреба: Разговорно

добар повеќе

добри
Вид збор: Придавка
Што е со мек и благ карактер, што не прави зло, што сочувствува со другите.
Српски: добар Албански: mirë Бугарски: добър
Што има позитивни особини, што е пожелен.
Албански: i mirë
Што соодветствува на барањата, на нормите во општеството.
Албански: i mirë
За пари, печалба, приход - што е доволно голем, со значителен обем.
Албански: i mirë
Средна оценка во училиште.
Албански: mirë
Употреба: Образование

позитивен повеќе

позитивни
Вид збор: Придавка
Добар, со добри својства.
Албански: pozitiv

саглам повеќе

Вид збор: Придавка
квалитетен, добар
Турски: sağlam
Употреба: Неменлив збор

убав повеќе

убави
Вид збор: Придавка
Што особено ги задоволува потребите и барањата, што доставува особено задоволство, во физички и духовен поглед.
Албански: i mirë, i pëlqyeshëm
добар
лош
Албански: i mirë
Употреба: Иронично
Што е во задоволително големо количество, во голем степен.
Албански: i mirë