graze - онтологија

доиспасе повеќе

Види и: испасе (св.)
доиспасат
Вид збор: Глагол, свршен
Испасе сѐ, до крај.
Употреба: Земјоделство

допасе повеќе

Види и: пасе (несв.)
допасат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да пасе, заврши со пасењето.
Употреба: Земјоделство

запасе повеќе

запасат
Вид збор: Глагол, свршен
За животни - почне да пасе.
Албански: fillon të kullot
Употреба: Земјоделство
Почне да пасе добиток.
Албански: kullot
Употреба: Земјоделство

засегне повеќе

засегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Закачи, драсне некого или нешто.
Албански: kapë, rrokë

изнапасе повеќе

Види и: напасе (св.)
изнапасат
Вид збор: Глагол, свршен
Напасе многу, во доволна мера.
Албански: kullot shumë
(се изнапасе) Се напасе многу, во доволна мера.
Албански: kullot mjaft

испасе повеќе

Види и: пасе (несв.)
испасат
Вид збор: Глагол, свршен
Со пасење изеде до крај.

напасе повеќе

напасат
Вид збор: Глагол, свршен
Се пасење нахрани добиток до наситување.
Албански: kullot mjaft
(се напасе) За добиток - се нахрани, се насити со пасење.
Албански: kullot, ngihet

опасе повеќе

опасат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - изеде се што е за пасење, изеде се и до крај.
Албански: kullos
Употреба: Земјоделство

пасе повеќе

пасат
Вид збор: Глагол, несвршен
За животно - јаде трева и сл.
Албански: kullos
Употреба: Зоологија

пасење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
хранење
Албански: kullotje

пасне повеќе

паснат
Вид збор: Глагол, свршен
Попасе малку.
Употреба: Деминутив
Примери:
Паснаа овците малку тревица.

поопасе повеќе

Види и: опасе (св.)
поопасат
Вид збор: Глагол, свршен
Опасе во некоја мера.

попасе повеќе

попасат
Вид збор: Глагол, свршен
За добиток - помине кратко време во пасење.
Албански: kullot pak
Употреба: Земјоделство
Изведе добиток на пасење малку, кратко време.
Албански: kullot pak
Употреба: Земјоделство

распасе повеќе

(се) распасат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пасе.
Употреба: Земјоделство
Примери:
Се распасе коњот.