green - онтологија

зазеленее повеќе

(се) зазеленеат
Вид збор: Глагол, свршен
се зазелени

зазелени повеќе

(се) зазеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да станува зелен.

зеленее повеќе

зеленеат
Вид збор: Глагол, несвршен
Станува зелен, позеленува.
Албански: gjelbëron
(се зеленее) Се покажува со својата зелена боја.
Албански: gjelbëron

зелени повеќе

зеленат
Вид збор: Глагол, несвршен
Прави нешто да стане зелено.
Албански: gjelbëroj

озелени повеќе

озеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие зелена боја.
Албански: gjelbëroj, bëj jeshil

позеленее повеќе

Види и: зеленее (несв.)
позеленеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане зелено, добие зелена боја, ја менува бојата во зелено.

позелени повеќе

позеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да добие зелена боја.
Албански: gjelbëron
Насади ниско зеленило, трева и сл.
Албански: gjelbëron
Стане зелен.
Албански: gjelbëron

пораззелени повеќе

Види и: раззелени (св.)
(се) пораззеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Се раззелени малку, во некоја мера.
Албански: gjelbëroj pak
(се пораззелени) Се раззелени во голема, поголема мера, насекаде.
Албански: gjelbërohet gjithkah

раззеленее повеќе

Види и: раззелени (св.)
(се) раззеленеат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раззелени

раззелени повеќе

Види и: зелени (несв.)
раззеленат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие зелена боја, озелени.
Албански: gjelbëron
(се раззелени) Стане зелен.
Албански: gjelbëroj