guard - онтологија

бдее повеќе

бдеат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Внимава, чува, се грижи за некого, за нешто.
Албански: bëj rojë

варди повеќе

вардат
Вид збор: Глагол, несвршен
внимава, демне, следи
Албански: vëzhgon
чува
Албански: ruan

варка повеќе

Види и: варди (несв.)
варкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Внимава на нешто.
Употреба: Архаизам
(се варка) се чува
Употреба: Архаизам

доварди повеќе

довардат
Вид збор: Глагол, свршен
дочува, зачува
Албански: ruaj deri në fund

застражари повеќе

застражарат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да стражари.

изварди повеќе

Види и: варди (несв.)
извардат
Вид збор: Глагол, свршен
Доварди до крај, исчува целосно.

пастри повеќе

пастрат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се пастри) се чува, се варди
Албански: ruhem, mbrohem
Употреба: Архаизам

подзаварди повеќе

подзавардат
Вид збор: Глагол, свршен
Заварди, зачува донекаде, за кратко време.

попази повеќе

Види и: пази (несв.)
попазат
Вид збор: Глагол, свршен
Причува малку, кратко време.

пробдее повеќе

Види и: бдее (св. и несв.)
робдеат
Вид збор: Глагол, свршен
Помине некое време буден.

стражари повеќе

стражарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Врши стражарска служба.
Албански: mbroj, ruaj
Употреба: Воен термин
чува, варди, пази
Албански: ruaj

чува повеќе

чуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Варди, пази нешто, не иставајќи се од него.
Албански: ruaj
Варди некој да не побегне, да не направи нешто лошо и сл.
Албански: ruaj
(се чува) Се варди, се пази од некого или нешто, да не му се случи нешто.
Албански: mbrohem, ruaj