guide - онтологија

водач повеќе

мн. водачи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што придружува, што покажува пат по кој треба да се оди.
Албански: prjës, udhëheqës
Тоа (книга, прирачник и сл.) што објаснува, насочува, воведува во определена проблематика.
Албански: udhërëfyes
Употреба: Преносно значење

водич повеќе

мн. водичи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што води туристи, покажува знаменитости и сл.
Албански: udhërrëfyes
Книга, брошура и сл. која упатува или служи за разгледување на град, музеј и сл.
Албански: udhërrëfyes

калауз повеќе

мн. калаузи
Вид збор: Именка, машки род
Лице што му го покажува патот некому.
Албански: udhëheqës
Употреба: Архаизам

прирачник повеќе

мн. прирачници
Вид збор: Именка, машки род
Книга со упатства и практични објаснувања.

разводник повеќе

мн. разводници
Вид збор: Именка, машки род
Лице што придружува група луѓе дојдени од некаде.
Албански: udhëheqës

разговорка повеќе

Вид збор: Именка, женски род
разговорник
Албански: udhërrëfyes
Употреба: Образование

разговорник повеќе

мн. разговорници
Вид збор: Именка, машки род
Прирачник за учење странски јазик со разговори на теми од разни области.
Албански: udhëzues, udhëheqës
Примери:
Француско-руски разговорник.

раководство повеќе

мн. раководства
Вид збор: Именка, среден род
Тоа од кое може или е нужно да се раководи некој.
Албански: udhëzim
практично помагало
Албански: udhëheqës