guild - онтологија

еснаф повеќе

мн. еснафи
Вид збор: Именка, машки род
Здружение на занаетчии од иста струка.
Турски: esnaf Албански: esnaf
Употреба: Економија , Историја

корпорација повеќе

мн. корпорации
Вид збор: Именка, женски род
Здружение на лица од исти сталешки или професионални интереси.
Албански: korporatë
Употреба: Економија

корпус повеќе

мн. корпуси
Вид збор: Именка, машки род
Збир на луѓе од иста струка.
Албански: korpus
Употреба: Економија

лонџа повеќе

мн. лонџи
Вид збор: Именка, женски род
Управа на еснафско здружение.
Турски: lonca Албански: esnaf, gidë
Употреба: Архаизам , Економија

професија повеќе

мн. професии
Вид збор: Именка, женски род
Група луѓе што припаѓаат на определена професија.
Албански: profesion, gidë

цех повеќе

мн. цехови
Вид збор: Именка, машки род
Во феудализмот - сталешка организација на занаетчии од една струка.
Албански: esnaf
Употреба: Историја