hammer - онтологија

кладиво повеќе

мн. кладива
Вид збор: Именка, среден род
Спортска дисциплина и реквизит, метална кугла врзана со верига за дршка, што служи за фрлање.
Употреба: Спорт

токмак повеќе

мн. токмаци
Вид збор: Именка, машки род
Тешко железно или дрвено орудие во вид на чекан, тежок чекан, од двете страни тап.
Албански: çekiç, tokmak

чекан повеќе

мн. чекани
Вид збор: Именка, машки род
Алат за набивање или за ковење.

чеканче повеќе

Види и: чекан (м.)
мн. чеканчиња
Вид збор: Именка, среден род
чекан
Употреба: Деминутив

чекич повеќе

Види и: чекан (м.)
мн. чекичи
Вид збор: Именка, машки род
чекан
Турски: çekiç
Употреба: Дијалектен збор

чукче повеќе

Види и: чук (м.)
мн. чукчиња
Вид збор: Именка, среден род
чеканче
Употреба: Деминутив