harden - онтологија

втврдне повеќе

Види и: стврдне (св.)
втврднат
Вид збор: Глагол, свршен
стврдне
Албански: forcohet, ngurtësohet
(се втврдне) се стврдне
Албански: forcohet, ngurtësohet

дрвоса повеќе

дрвосаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да стане нешто тврдо како дрво.
Албански: forcoj

закорави повеќе

закорават
Вид збор: Глагол, свршен
Стане тврд, корав.
Албански: ngurtësoj
За срце, душа, карактер - престане да чувствува, отрпне, стане бесчувствителен, отпорен на промени.
Албански: ngurtësoj
Употреба: Преносно значење

затврди повеќе

затврдат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затврди) се зацврсти, се утврди
Албански: themelua

затврдне повеќе

затврднат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане тврд.
Албански: forcohet, ngurtësohet

искали повеќе

искалат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некого да биде цврст, способен да издржи големи напори, тешкотии.
Албански: kalit
Употреба: Преносно значење
(се искали)
Албански: kalitet

кали повеќе

калат
Вид збор: Глагол, несвршен
Го прави цврст, способен за поднесување на тешкотии.
Албански: kalit, ngurtësoj
Употреба: Преносно значење

лојоса повеќе

лојосаат
Вид збор: Глагол, свршен
За маст, кога на одредена температура ќе се здрви или ќе се расипе.
Албански: forcoj
(се лојоса) Се здрви, стане цврст.
Албански: forcohet

одрвени повеќе

одрвенат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане тврд, цврст.
Албански: forcohet
Употреба: Преносно значење

отврдне повеќе

отврднат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане тврд, потврд од порано.
Албански: forcohet, ngurtëzohet
(се отврдне) се стврдне
Албански: ngurtëzohet

позатврди повеќе

позатврдат
Вид збор: Глагол, свршен
Затврди нешто во поголем степен.

потстегне повеќе

потстегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане потврдо.
Албански: ngurtësoj
(се потстегне) Стане малку потврд.
Албански: shtërngoj

стврдне повеќе

стврднат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто да стане тврдо.
Албански: forcoj
(се стврдне) Стане тврд.
Албански: forcoj, ngurtësoj

стврднува повеќе

Види и: стврдне (св.)
стврднуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) стврдне