haste - онтологија

граба повеќе

грабаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брзо оди.
Албански: nxiton

затрча повеќе

затрчаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затрча) Се засили; почне силно да трча.
Албански: nxiton

побрза повеќе

побрзаат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи нешто без чекање, избрза во нешто.

трча повеќе

трчаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брза да сврши некаква работа, да направи, да постигне нешто.
Албански: nxitoj
Употреба: Преносно значење