hawk - онтологија

јастреб повеќе

мн. јастреби
Вид збор: Именка, машки род
Граблива птица со кус, малку подвиткан клун и со долги остри нокти; се храни со птици и со ситни цицачи со големина на зајак;
Латински: Accipiter gentilis Албански: fajkua, gjeraqina
Употреба: Зоологија
Приврзаник на агресивна политика.
Албански: gjeraqina
Употреба: Политика , Преносно значење

јастрепче повеќе

Види и: јастреб (м.)
мн. јастрепчиња
Вид збор: Именка, среден род
јастреб
Албански: gjeraqina
Употреба: Деминутив , Зоологија

копсопиле повеќе

мн. копсопилиња
Вид збор: Именка, среден род
јастреб
Употреба: Зоологија