head - онтологија

глава повеќе

мн. глави
Вид збор: Именка, женски род
Дел од телото на човек или на животно во кој се наоѓа мозокот.
Албански: krye
Употреба: Анатомија
животот на човекот
Албански: jetë
Употреба: Преносно значење
горен, преден дел на предмет (клинец, шајка)
Албански: krye
како мерка за висина
Албански: krye
реверс на монета
Албански: kokë

главар повеќе

Види и: главатар (м.)
мн. главари
Вид збор: Именка, машки род
главатар

главичка повеќе

мн. главички
Вид збор: Именка, среден род
глава
Албански: kokë, krye
Употреба: Деминутив

началник повеќе

мн. началници
Вид збор: Именка, машки род
Службено лице што раководи некаква служба.
Албански: shef, drejtues
Употреба: Административен термин

пиперница повеќе

мн. пиперници
Вид збор: Именка, женски род
За глава - тиква.
Албански: kokë si kungull
Употреба: Иронично , Преносно значење
Примери:
(разг.) Што не си ја чукнеш пиперницата!

поглавар повеќе

мн. поглавари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што е на чело, прв во хиерархијата.
Албански: pris
Употреба: Книжевен збор

реис повеќе

мн. реиси
Вид збор: Именка, машки род
главар, старешина
Турски: reis Албански: udhëheqës, kryetar
Употреба: Административен термин , Архаизам

тиква повеќе

мн. тикви
Вид збор: Именка, женски род
глава на човек
Албански: kungull, krye
Употреба: Преносно значење

чело повеќе

мн. чела
Вид збор: Именка, среден род
Како дел од лицето на човекот; соодветниот дел од главата на животно.
Албански: ballë
Употреба: Анатомија
Примери:
Го удри право в чело.
Најпредниот дел на нешто, глава, почеток; најистакнато место.
Албански: kokë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Чело на одред, баталјон и сл.