hear - онтологија

дослуша повеќе

Види и: слуша (несв.)
дослушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Успее да долови со слухот, да чуе нешто.
Албански: dëgjoj

дослушува повеќе

Види и: дослуша (св.)
дослушуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слуша, чуе
Албански: dëgjoj
(Не ми, ти, му... се дослушува) Не можам да слушам добро, наглув сум.
Албански: dëgjoj

дочуе повеќе

дочујат
Вид збор: Глагол, свршен
Успее да чуе.
Албански: dëgjoj

заслушне повеќе

заслушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Наеднаш, во еден момент чуе нешто.

зачуе повеќе

зачујат
Вид збор: Глагол, свршен
Слушне оддалеку, нејасно.
Албански: dëgjoj
(се зачуе) Се слушне оддалеку, нејасно.
Албански: dëgjoj

ислуша повеќе

ислушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Сослуша до крај (предавање, раскажување, концерт).
Албански: dëgjoj, përcjell
Сослуша некого или повеќемина што зборуваат, што прашуваат и сл.
Албански: dëgjon

наслуша повеќе

наслушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Чуе, cлушне многу нешта, многу работи.
Албански: ndëgjoj

начуе повеќе

начујат
Вид збор: Глагол, свршен
Чуе, потчуе нешто несигурно, непотврдено.
Албански: dëgjoj, përgjoj

ослуша повеќе

Види и: наслуша (св.)
ослушаат
Вид збор: Глагол, свршен
наслуша

ослушне повеќе

Види и: наслушне (св.)
ослушнат
Вид збор: Глагол, свршен
наслушне

послуша повеќе

послушаат
Вид збор: Глагол, свршен
Слуша малку, кратко време.
Албански: dëgjoj pak

претресе повеќе

претресат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгледа докази на суд.
Албански: dëgjoj
Употреба: Правда

разбере повеќе

разберат
Вид збор: Глагол, свршен
Узнае мисли, намери, погледи, зборови, постапки на некого.
Албански: dëgjoj, mësoj

слуша повеќе

слушаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Има слух.
Албански: dëgjoj
Знае по слушање, има податоци.
Албански: dëgjoj
(се слуша) Прима со слух свои снимени предавања, изведби и сл.
Албански: dëgjon

слушне повеќе

Види и: слуша (несв.)
слушнат
Вид збор: Глагол, свршен
Разбере, дознае нешто.
Албански: dëgjoj
Изврши лекарски преглед со слушалки, обично срце и белите дробови.
Албански: dëgjoj
Употреба: Медицина
ислуша, дослуша
Албански: dëgjoj

сослуша повеќе

сослушаат
Вид збор: Глагол, свршен
ислуша
Албански: ndëgjoj
Употреба: Ретко
Примери:
Не сакаше ни да го сослуша.

услиши повеќе

услишат
Вид збор: Глагол, свршен
Излезе во пресрет на барање или молба.

учи повеќе

учат
Вид збор: Глагол, несвршен
(со предмет) Учи напамет, повторува за да запомни.
Албански: mësoj
(со предмет) узнава, дознава
Албански: mësoj, dëgjoj

чуе повеќе

чујат
Вид збор: Глагол, свршен
Со слух прими звуци.
Албански: dëgjoj
(како изв.) чуја! За одѕив на викање.
Албански: dëgjo
Употреба: Разговорно
(се чуе) Се долови со слухот.
Употреба: Безлично