heat up - онтологија

вгорешти повеќе

(се) вгорештат
Вид збор: Глагол, свршен
Премногу се затопли.
Албански: nxeh tepër

вжари повеќе

вжарат
Вид збор: Глагол, свршен
Усвити, загрее, доведе до состојба на жар.
Албански: skuq
Доведе до напната атмосфера, ситуација, состојба.
Албански: atmosferë e nxehtë
Употреба: Преносно значење

вжеже повеќе

вжежат
Вид збор: Глагол, свршен
Станува жежок до усвитеност.
Албански: nxehet

вжешти повеќе

вжештат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее на висока температура.
Албански: nxehë
(се вжешти) Се загрее до вжештување.
Албански: nxehë

вруќи повеќе

вруќат
Вид збор: Глагол, несвршен
Загрева прави нешто да биде жешко.
Албански: nxehë
Употреба: Дијалектен збор

жегне повеќе

жегнат
Вид збор: Глагол, свршен
жега
Албански: vapë

зажари повеќе

зажарат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зажари) Силно се загрее, се усвити нешто.
Албански: ngroh

зажешти повеќе

Види и: жешти (несв.)
(се) зажештат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да се жешти, да се загрева.
Албански: nxehet

нажеже повеќе

Види и: жеже (несв.)
нажежат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави изложи нешто на висока температура, вжешти, усвити.

подзатопли повеќе

Види и: затопли (св.)
подзатоплат
Вид збор: Глагол, свршен
Затопли малку, не сосема.
Албански: ngroh
(се подзатопли) Се огрее, изгрее, се затопли.
Албански: djeg

позагрее повеќе

Види и: загрее (св.)
позагреат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее малку повеќе.
Албански: nxeh më tepër
Воодушеви, заинтересира многу некого за нешто.
Албански: nxeh
Употреба: Преносно значење
(се позагрее) Се загрее малку повеќе.
Албански: nxeh më tepër
(се позагрее) Се заинтересира, се воодушеви за нешто во поголем степен.
Албански: nxehem
Употреба: Преносно значење

поразгорешти повеќе

Види и: разгорешти (св.)
поразгорештат
Вид збор: Глагол, свршен
Разгорешти, затопли некого малку, во мала мера.

разгорешти повеќе

разгорештат
Вид збор: Глагол, свршен
Затопли многу силно.
Албански: nxeh shumë
(се разгорешти) Се затопли многу силно.
Албански: nxeh shumë

разгорештува повеќе

Види и: разгорешти (св.)
(се) разгорештуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разгорешти

свруќи повеќе

(се) свруќат
Вид збор: Глагол, свршен
Загрее, вжешти, направи да биде вруќ.
(се свруќи) Стане вруќ.